Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Русе се присъедини към кампанията „Знаеш ли какво дишаш?”

Ръководството на Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Русе направи важна стъпка към подобряване на качеството на въздуха в обществените помещения, като се присъедини към кампанията „Знаеш ли какво дишаш?”. Тази инициатива има за цел да повиши информираността за важността на качеството на въздуха в затворени пространства и да насърчи институциите да предприемат мерки за неговото подобряване.

Като част от кампанията, в библиотеката беше инсталиран сензор за проследяване в реално време на три важни параметри на въздуха – ниво на CO2, влажност и температура, което позволява пълна оценка на качеството на въздуха в помещенията. Данните, събрани от сензора, ще помогнат на екипа на библиотеката да предприеме необходимите действия за осигуряване на още по-здравословна среда за себе си и за своите посетители. 

Регионалната библиотека „Любен Каравелов” е една от първите културни институции в гр. Русе, която се включва в тази кампания. Тя е известна със своите разнообразни инициативи и събития, които организира за обществеността. Сред тези инициативи са литературни четения, работилници за деца, културни изложби, обучения и форуми, които привличат различни възрастови групи и социални слоеве.

Библиотеката активно търси нови начини за привличане на посетители и подобряване на услугите си, включително чрез интегриране на модерни технологии и решения за по-здравословна среда. Тя редовно внедрява иновативни подходи като дигитални каталози, онлайн услуги и виртуални събития, които правят културното богатство достъпно за по-широка аудитория. Освен това, библиотеката инвестира в устойчиви и екологични решения, които подобряват вътрешната среда и допринасят за комфорта на посетителите и персонала.

В бъдеще ръководството на Регионалната библиотека „Любен Каравелов” планира да пази здравословна среда за своите читатели. Това включва редовен мониторинг и анализ на данните за качеството на въздуха, което ще позволи навременно предприемане на мерки за контрол и подобрение на вътрешната среда. Тези усилия са насочени към създаване на комфортно и безопасно място за всички, които ползват библиотечните услуги, като същевременно демонстрират ангажираност към здравето и благополучието на общността и служат като добър пример за останалите обществени организации и институции в града и в страната.

Тази инициатива подчертава важността на сътрудничеството между различни обществени и частни институции в борбата за по-чист и здравословен въздух за всички нас.