11 ОУ „Св. Пимен Зографски“: Стъпка към по-чиста учебна среда

Радваме се да ви съобщим, че 11 ОУ „Св. Пимен Зографски“ в София е одобрено по програмата “Чиста околна среда“ на ПУДООС за инсталиране на сензори за мониторинг на качеството на въздуха и ще се включи в инициативата “Знаеш ли какво дишаш?”. Това е изключителна новина за училището, което винаги е поставяло здравето и благосъстоянието на своите ученици на първо място.

Предвидени образователни активности и ползи от сензорите

Сензорите за мониторинг на въздуха, които ще бъдат инсталирани в класните стаи, ще следят нивата на въглероден диоксид (CO2), температурата и влажността. Измерването на тези параметри е от съществено значение, тъй като те директно влияят на здравето, комфорта и продуктивността на участниците в учебния процес. 

Данните от тези сензори ще се използват за оптимизиране на проветряването и за поддържане на здравословна учебна среда. Учениците и учителите ще могат да виждат информацията в реално време и да предприемат нужните действия за подобряване на качеството на въздуха в помещенията. 

Освен това са планирани активни образователни занимания, насочени към учениците, които ще им помогнат да разберат зависимостта между качеството на въздуха и тяхното самочувствие по време на учебните часове. Чрез тези занимания учениците ще бъдат по-осведомени и ангажирани с поддържането на оптимални нива на показателите за качество на въздуха в класните стаи, което ще подобри ефективността и продуктивността им.

За учителите ще бъде проведено специализирано обучение, насочено към запознаване със софтуера и устройствата, които ще се използват за наблюдение на качеството на въздуха. Така те ще бъдат подготвени да участват активно в поддържането на здравословна среда в училище.

Инсталираните сензори ще бъдат използвани за дълъг период от време, което ще даде възможност за създаване на трайни навици при учениците, свързани с поддържането на добро качество на въздуха в затворени помещения. 

Инициативата „Знаеш ли какво дишаш?“ не само ще подпомогне дейността на училището в наблюдението на качеството на въздуха, но и ще допринесе за развитието на важни образователни и социални умения при учениците. 

Програма „Чиста околна среда“

Програмата „Чиста околна среда“ на ПУДООС има за цел да подкрепи инициативи като кампанията “Знаеш ли какво дишаш?”, които подпомагат за подобряване на средата в училищата и детските градини. В рамките на тази програма се финансират проекти, които насърчават устойчивото развитие и създаването на здравословна учебна среда.

Очаквания и резултати

От есента учениците и педагогическият персонал на 11 ОУ „Св. Пимен Зографски“ ще могат да се осведомяват и да предприемат необходимите активни стъпки за подобряване на качеството на въздуха в закритите помещения, в които пребивават през голяма част от деня. Очаква се тази мярка да има значителен положителен ефект върху здравето, концентрацията и учебния процес на децата. С този проект 11 ОУ „Св. Пимен Зографски“ не само ще се погрижи за здравето на своите ученици, но и ще послужи за пример на другите образователни институции в София и страната.