130 сензори за измерване качеството на въздуха работят от края на миналата година в три училища и една детска градина в Русе

„Датчиците измерват температура на въздуха на помещението, влажност, съдържание на въглероден диоксид. Ако температурата е ниска, имунната система намалява и ставаме податливи на вируси, ако е висока – ставаме разфокусирани. Ако влажността е висока, по-бързо и лесно се разпространяват вируси, могат да се активират заболявания на кожата, очите, алергии. По-високата влажност влияе на астматичните състояния и води до образуване на мухъл. Въглеродният диоксид над нормата води до среда, подходяща за разпространение на вируси, започваме да не сме фокусирани, чувстваме се отпаднали, спи ни се“. – това обясни Христо Атанасов, изпълнителен директор на фирмата, организираща кампанията “Знаеш ли какво дишаш?” в интервю, дадено за Българското национално радио.

След поставяне на датчиците в класните стаи в училищата бива установено, че нивата на въглероден диоксид са с 3-4 пъти по-високи стойности от нормата. 

Интересно е да се отбележи, че само два месеца и половина след монтажа на устройствата, нивата на средните стойности на въглеродния диоксид във въздуха на помещенията намаляват с 30 до 40 на сто. Това е така, защото наличието на датчици действа напомнящо на учителите и учениците, че класните стаи трябва да се проветряват често.

Кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“ предвижда и обществени дискусии по темата за качеството на въздуха, който дишат децата и учениците в градините и училищата – такива предстоят в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Видин.

Чуйте целия разговор >>>