30 ДГ „Радецки“: Безопасна среда и за най-малките

30 ДГ „Радецки“ в София се присъединява към инициативата за подобряване на качеството на въздуха в училищата и детските градини „Знаеш ли какво дишаш?“ чрез програмата „Чиста околна среда“ на ПУДООС. Проектът предвижда инсталирането на иновативни сензори за мониторинг на въздуха в затворените помещения, което ще помогне на педагогическия персонал да поддържа по-здравословна и безопасна среда за децата.

Сензорите и предвидени образователни активности

Сензорите, които ще бъдат инсталирани в стаите на детската градина, ще следят ключови параметри на въздуха като нивата на въглероден диоксид (CO2), температурата и влажността. Тези параметри са от съществено значение за здравето, комфорта и производителността на всички участници в образователния процес. Информацията ще бъде достъпна в реално време, което ще позволи на педагогическия персонал да предприема навременни действия за подобряване на въздушната среда, когато е необходимо.

Инсталираните сензори ще бъдат използвани дългосрочно, което ще спомогне за изграждане на трайни навици за поддържане на доброто качество на въздуха в детската градина. Така инициативата “Знаеш ли какво дишаш?” не само ще спомогне за наблюдението на качеството на въздуха, но и ще подкрепи развитието на важни социални умения при децата. 

По време на проекта се предвижда провеждането на образователни активности, при които децата ще бъдат включени в целия процес чрез отворени уроци със специалисти, които ще им обяснят по-подробно каква е връзката между качеството на въздуха и тяхното здравословно състояние. Чрез тези активности кампанията цели да развие у децата чувство на отговорност към поддържането на оптимални нива на качество на въздуха в учебната среда. 

За педагогическия персонал ще бъде организирано специализирано обучение, което ще им помогне да се запознаят по-добре със софтуера и устройствата за наблюдение на качеството на въздуха, както и ще ги подготви как да поддържат безопасна среда в детската градина.

Ролята на „Чиста околна среда“

Програмата „Чиста околна среда“ на ПУДООС има за цел да подкрепя проекти като инициативата “Знаеш ли какво дишаш?”, които имат за цел да осведомяват и да мотивират учителите и децата да развият интерес, и да предприемат активни стъпки за подобряване на качеството на въздуха в закритите помещения, които са основно място за тяхно пребиваване през голяма част от деня. 

Очаквани резултати

С настъпването на есента 30-та ДГ „Радецки“ ще може да поддържа по-чист въздух с помощта на сензорите за мониторинг, които измерват нивата на въглероден диоксид, температура, влажност и фини прахови частици. Тази информация ще позволи на педагогическия състав и на децата да предприемат своевременни мерки за подобряване на въздушната среда. С тези действия детската градина цели да подобри общото здравословно състояние на всички участници, да намали респираторните заболявания и да създаде по-благоприятни условия за развитие и учене. 

30-та ДГ „Радецки“ ще служи като пример за други детски градини и училища в София и в цялата страна, показвайки, че е възможно и необходимо да се инвестират време и усилия в създаването на по-здравословни условия за най-малките. С реализацията на този проект, градината ще демонстрира ангажираността си към здравето и благосъстоянието на своите възпитаници и ще покаже как образователните институции могат да играят ключова роля в подобряването на качеството на живот.