Детските алергии и астмата може да се отключат в класната стая

Астмата и алергиите са сред значимите предизвикателства, пред които са изправени децата и техните родители.

Често обаче се пренебрегва въздействието на качеството на въздуха в помещенията върху младите учащи се. Училищата, често смятани за сигурни убежища за учене и развитие, могат неволно да се превърнат в причинители на респираторни алергии и астма сред децата.

Лошото качество на въздуха в класните стаи може да влоши алергиите и астмата, често срещани респираторни заболявания, които засягат милиони деца по света. Тези състояния могат да нарушат способността на децата да се фокусират, да учат и да се наслаждават на училищната среда. 

Според Световната здравна организация около 93% от децата по света под 15-годишна възраст дишат въздух, който е толкова замърсен, че излага здравето и развитието им на сериозен риск. 

Астмата и нейната връзка с класната стая

Астмата, хронично респираторно състояние, причинява възпаление и стесняване на дихателните пътища, което води до затруднено дишане. Честите отключващи фактори включват алергени като полени, пърхот от домашни любимци, акари и дразнители като тютюнев дим и замърсяване на въздуха. Когато са изложени на тези въздействия, дихателните пътища на детето се възпаляват и произвеждат излишна слуз, причинявайки симптоми като кашлица, хрипове, задух и стягане в гърдите.

Училищата, където децата прекарват значителна част от деня си, могат неволно да допринесат за развитието на астма. Лошото качество на въздуха в помещенията, комбинация от липса на вентилация, високи количества на прах, алергени и замърсители, могат да влошат симптомите или дори да предизвикат астматични пристъпи. Освен това претъпканите класни стаи и близкият контакт с потенциално заразени връстници могат да увеличат разпространението на вирусни инфекции, известен отключващ фактор за астма.

Респираторни алергии в училище

Респираторните алергии обхващат редица състояния, включително алергичен ринит (сенна хрема) и алергичен конюнктивит. Тези алергии се предизвикват от алергени като полени, спори на плесени, пърхот на домашни любимци и акари. При вдишване имунната система реагира прекомерно, което води до симптоми като кихане, хрема, сърбящи или сълзящи очи и запушен нос.

В училищна среда респираторните алергии могат да се влошат от лошото качество на въздуха в помещенията. Праховите акари виреят в меки мебели като килими и тапицерия, докато мухълът може да вирее във влажна среда. Тези алергени, когато са концентрирани в класните стаи, могат да причинят дискомфорт и да попречат на концентрацията на учениците.

Замърсена вътрешна среда

Училищата, разположени в градски райони, са изправени пред по-висок риск от замърсен въздух на закрито поради фактори като емисии от трафика и липса на вентилационни системи. Замърсители като фини прахови частици, летливи органични съединения (ЛОС) и въздушни дразнители могат да проникнат в класните стаи, предизвиквайки или влошавайки респираторни симптоми при податливи деца.

Дългосрочното излагане на тези замърсители в училищната среда може да има вредно въздействие върху развитието на белите дробове и цялостното здраве на децата. Това е особено тревожно за тези, които са генетично предразположени към астма и алергии.

Насърчаване на здравословна среда за учене

Проблемът с респираторните алергии и астмата в училищата е сериозен и изисква комплексно решение. Един от начините за подобряване на качеството на въздуха е да се пречиства от различни замърсители, като прах, плесени, цветен прашец, домашни любимци и други. Но това не е достатъчно, ако не се следят и други показатели, които влияят на въздуха, като влажността и температурата в дадено помещение. Ако тези показатели са прекалено високи или ниски, това може да доведе до намаляване на кислорода, разрастване на микроорганизми или сухота на сливиците. За да се избегнат тези проблеми, е необходимо да се измерват и контролират нивата на замърсителите, влажността и температурата в реално време и да се предприемат мерки при нужда. За тази цел се използват специални сензори, които мониторират всички тези показатели и предупреждават при необходимост. По този начин качеството на въздуха може да се регулира, така че средата, в която живеем, учим и работим, да бъде оптимална.

„Знаеш ли какво дишаш?“ е социална кампания, която се занимава с проблема с качеството на въздуха в затворените пространства, където прекарваме най-много време. Кампанията има за цел да информира и да мобилизира хората и институциите да вземат мерки за подобряване на въздуха, който дишаме и да защитим здравето и училищния живот на децата. Кампанията е насочена към училищната среда, която е от особено значение за развитието на децата.

За да постигне своите цели, кампанията използва съвременна технология – сензорите MerryIoT, които следят за нивата на различни замърсители, влажността и температурата в закритите помещения и предоставят обратна връзка чрез мобилно приложение или уеб платформа. Кампанията се подкрепя от Qnectd, българска компания, която е специализирана в умни решения за качеството на въздуха. Qnectd е партньорствал с няколко училища в България, за да инсталира сензорите MerryIoT и да повиши осведомеността за значението на чистия въздух за здравето и образованието на децата.