Интервю в Радио Фокус „Човекът на фокус“

Проблемът с качеството на въздуха в затворените помещения беше коментиран по време на предаването Човекът на фокус на Радио „Фокус“. Гост беше Христо Атанасов, който е управител на компанията „Qnectd“ и инициатор на кампанията “Знаеш ли какво дишаш”. Той отбеляза, че този проблем е силно подценяван.

Целта на кампанията е да изследва замърсяването на въздуха в закрити помещения. Шест български града – София, Пловдив, Враца, Монтана, Горна Оряховица и Русе участват в инициативата, която има за цел да измерва качеството на въздуха в класните стаи. „Някои от администрациите припознават кампанията – Враца, Монтана, Пловдив. Когато общината се ангажира като партньор, канят директорите на училищата и се получава много по-лесно“ – каза Христо Атанасов.  

„Когато ние правихме първите стъпки в Русе, дарихме 130 сензора на три училища и една детска градина и ги направихме изцяло. Сензорите измерват температура, влажност и въглероден диоксид. Това са трите основни параметъра, които показват микроклимата на едно затворено помещение. Могат да се мерят и много други неща, но тези параметри са напълно достатъчни“ – обясни Христо Атанасов.  

Оптималната температура в закрити помещения е между 19 и 23 градуса, което се счита за комфортно и здравословно. Известно е, че температурата под 18 градуса може да намали имунитета на хората, а тази над 24 градуса да изтощи енергията им и да създаде условия за развитие на вируси. “Температурата трябва да се управлява активно, най-добре с автоматизация“ – смята Христо Атанасов.

Замърсяването на въздуха в закритите помещения не се дължи само на външни фактори, но и на нашето собствено дишане. „Увеличението на въглероден диоксид в затворено помещение показва намаляването нивата на кислород. Другото, с което замърсяваме, вече пряко, са вирусите. Някои от тях са не по-малко опасни от COVID-19“ – отбеляза Христо Атанасов. 

В училищните среди съществува особено висок риск от разпространение на вируси, поради недостатъчната вентилация и интензивните контакти между учениците. Това е свързано и с факта, че въздухообменът в училищата не е достатъчно ефективен. В резултат на липсата на кислород, човек може да загуби до 65% от своите продуктивни способности.

Според Христо Атанасов стандартната обстановка в училищата в момента позволява на децата да използват само около 1/3 от своите когнитивни способности. За да се справят с тези предизвикателства и подобрят условията в учебните среди, е необходимо финансиране с европейски средства. Това финансиране може да бъде от съществено значение за подобряването на качеството на въздуха в училищата, осигурявайки по-здравословни и продуктивни условия за обучение и развитие на децата.

Цялото интервю по темата може да чуете тук.