Интервю за БНР Стара Загора

Националната кампания „Знаеш ли какво дишаш?“ поставя въпроса за качеството на въздуха в затворените помещения, в които прекарваме значителна част от времето си. Без значение дали става въпрос за офис, дом, детска градина, училище, университет или друга обществена сграда, всички ние сме изложени на риск от вдишване на застоял въздух.

Един от основните индикатори за оценка на правилната вентилация на помещението е нивото на въглероден диоксид. Високите стойности на този газ могат да доведат до няколко нежелани ефекти, включително главоболие, затруднена концентрация, раздразнителност и умора.

“Има две основни посоки на последствията от това. Едната посока е върху здравето ни, от гледна точка на вирусите, които се разпространяват по-лесно, когато въздухът е застоял.” – уточнява инициаторът на кампанията, Христо Атанасов, пред БНР Стара Загора.

Изследванията, проведени в закритите помещения, показват, че замърсяването на въздуха в тях е между 5 и 7 пъти по-високо, в сравнение с външната среда. През последните шест месеца близо 30 училища и детски градини в страната се включиха в кампанията. В тези учебни заведения бяха инсталирани сензори, които измерват в реално време нивата на въглероден диоксид, температурата и влажността.

„При децата едни високи нива на въглероден диоксид имат отношение не само към тяхното добро представяне в учебния процес, но и към нарушено развитие на когнитивните им способности в дългосрочен план. Ето затова нашата кампания цели да привлече вниманието на все повече хора към този проблем, който често се неглижира, дори не се осъзнава от нас, възрастните“ – каза още Христо Атанасов.

В началото на следващата година предстои старта на програма за финансиране на училищата, които не могат да си позволят сензори за измерване на нивата на въглеродния диоксид и “подсещане” за проветряване. 

Цялото интервю по темата може да чуете тук.