Какъв въздух дишат учениците в клас?

С началото на учебната година отново актуален става въпросът “Какъв въздух дишат децата ни в класните стаи?”. 

Отговор дава Христо Атанасов от qnectd, един от инициаторите на кампанията “Знаеш ли какво дишаш?”, в интервюто си за BG ON AIR.

“Проблемът с качеството на въздуха в затворените помещения е доста подценяван. Вече една година работим по кампанията за измерване на показателите на въздуха в класните стаи на децата ни и доста често получаваме пренебрежителна обратна връзка. Истината е, че животът в последните години много се промени. Освен външните фактори, които влияят върху качеството на въздуха, ефект оказват и програмите за енергийна ефективност, които се реализират в училищата – изолацията и сменените дограми запечатват сградите и пречат на въздухообмена.”

За да се избегне застояването на въздуха в затворените помещения и развитието на болестотворни вируси, кампанията “Знаеш ли какво дишаш?” инициира инсталиране на датчици за измерване на качествата на въздуха в класните стаи. По този начин освен, че се дава ясна картина на това какво дишат децата ни, се постига и един вид напомняне за малките неща, които могат да се направят за да се подобри качеството на въздуха. А именно – по-често проветряване на помещенията. 

Интересът към инсталирането на сензори от този тип расте – такива са поставени в над 20 образователни институции в Русе, Враца, София, Пловдив и Горна Оряховица.

Предстои провеждане на срещи в още населени места в страната, като първата ще се проведе в град Монтана.

Какво отчитат вече поставените устройства и какъв е ефекта от тях виж в интервюто –