Малките стъпки към по-доброто качество на живот или как социалната кампания “Знаеш ли какво дишаш?” подобрява на практика качеството на въздух в класните стаи на децата ни

Социалната кампания “Знаеш ли какво дишаш?” набира все по-голяма популярност в страната. Вече четири града са включени в инициативата. Това са Русе, София, Пловдив и Враца, като най-силен интерес се наблюдава във Враца – там устройства за измерване на качествата на въздуха в затворените помещения са инсталирани в 15 детски градини и 5 училища.

В предаването “100% Будни” по Българската национална телевизия какво е направено до момента и какво предстои да се направи като част от инициативата “Знаеш ли какво дишаш?”, а също така и защо е толкова важно да знаем какво дишаме, ние и децата ни, обясняват Христо Атанасов – управител на компанията  qnectd и един от инициаторите на кампанията и Фотка Георгиева – клиничен психолог.

“Данните, които събрахме от инсталираните до момента датчици в класни стаи и занимални в детски градини, показват много ясно, че в началото на деня стойностите на въглероден диоксид са в норма. С напредването на деня обаче това се променя драстично като има случаи, в които стойностите са толкова високи, че липсата на кислород в помещенията става опасна за здравето.” – така Христо Атанасов обобщи цялостната картина във включилите се до момента образователни институции.

“Повишаването на нивата на въглероден диоксид във въздуха има цялостно влияние върху човешкото познание. Тук можем да включим не само концентрацията, но и цялата способност на детето да се адаптира, да приема, обработва и представя информацията, която му се преподава.” – отбеляза Фотка Георгиева. 

Цялото интервю по темата може да видите видеото.

Ако искате да разберете повече за кампанията, както и как влияе въздухът в затворените помещения върху продуктивността и здравето ни, запишете се за безплатния уебинар, който ще се проведе на 30.05.2023г.