Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе се включи в кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“

Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в гр. Русе направи важна крачка към подобряване на качеството на въздуха в учебните помещения, като се присъедини към кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“. Тази кампания има за цел да се справи с критичния проблем с качеството на въздуха в затворени помещения и неговото въздействие върху здравето и работоспособността на учениците и техните преподаватели.

В рамките на инициативата в училището беше инсталиран сензор за качеството на въздуха, който вече активно следи състоянието на въздуха в залата, в която се репетира балет. Този модерен сензор дава информация в реално време за три ключови параметри – ниво на CO2, влажност и температура, като по този начин позволява пълна оценка на качеството на въздуха в затворени пространства.

Грижа за здравето на младите артисти

Ръководството на училището осъзнава значението на здравословната среда за развитието и благополучието на своите ученици. Балетната зала е мястото, където децата, изучаващи класически танци, прекарват значителна част от деня си, извършвайки интензивни физически упражнения. Поддържането на добро качество на въздуха в тази зала е от съществено значение за тяхното здраве и за оптималната им физическа форма.

Значение на качеството на въздуха

Известно е, че чистият въздух играе ключова роля за предотвратяване на респираторни заболявания и подобряване на общото здравословно състояние. В условията на интензивна физическа активност, каквато е балетът, необходимостта от чист въздух става още по-голяма. С инсталирането на сензора, ръководството на училището ще има възможност да следи в реално време качеството на въздуха и да предприема необходимите мерки за подобряването му, ако това е необходимо.

Ангажимент към устойчиво развитие

Участието в кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“ е част от по-широкия ангажимент на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ към устойчивото развитие и опазването на околната среда. Ръководството на училището вярва, че чрез подобряване на средата, в която учат и репетират учениците, ще се създадат по-добри условия за тяхното личностно и професионално развитие.

Позитивен пример за други институции

Инсталирането на сензора за качеството на въздуха в балетната зала служи като позитивен пример за други училища и институции, които също могат да предприемат стъпки за подобряване на средата, в която се намират техните ученици и служители. Кампанията „Знаеш ли какво дишаш“ насърчава всички институции да се включат и да допринесат за по-чист и здравословен въздух в затворените помещения.