Поредният успешен проект на кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“: Първото училище в област Хасково със система за мониторинг на въздуха

Основно училище „Алеко Константинов“ в Димитровград стана първото в област Хасково, което инсталира система за мониторинг на качеството на въздуха в класните стаи. Тази инициатива е на организацията „Дишай, Димитровград“ и е реализирана със съдействието на кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“ и подкрепена от „Грийнпийс“.

Какво включва системата за мониторинг?

Системата е снабдена с датчици, които измерват нивата на въглероден диоксид, температурата, влажността и концентрацията на фини прахови частици в 12 класни стаи. Тези датчици сигнализират кога е необходимо проветряване на помещенията чрез лесно разпознаваеми светлинни индикатори или дисплеи с усмихнати и намръщени лица, в зависимост от качеството на въздуха.

Защо е важно да следим качеството на въздуха?

Високите концентрации на въглероден диоксид могат да причинят здравословни проблеми като главоболие, сънливост и раздразнителност. Те също така оказват неблагоприятно влияние върху когнитивните способности на децата, включително върху концентрацията, паметта и учебния процес. Осигуряването на здравословна среда е от съществено значение за подобряване на учебния процес и намаляване на разпространението на вирусни заболявания.

Реализацията на проекта

Проектът е резултат от усилията на „Дишай, Димитровград“, които активно работят за подобряване на качеството на въздуха в региона. Целта е този проект да послужи като пример за останалите училища и детски градини в областта, които да последват тази инициатива. Организацията планира да проведе допълнителни срещи с ръководствата на училищата и детските градини, както и с учениците, за да подчертае важността на поддържането на здравословна среда за децата и персонала.

Инсталирането на система за мониторинг на качеството на въздуха в ОУ „Алеко Константинов“ е поредният успех на кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“ и важна стъпка към осигуряването на здравословна учебна среда. Този проект демонстрира ангажимента на местните организации и училищни ръководства за подобряване на условията за обучение и здравето на децата.

С надеждата, че подобни инициативи ще бъдат приети и в други учебни заведения, „Знаеш ли какво дишаш?“ продължава да работи активно за по-добро бъдеще на децата в региона.