Какъв е пътят да се обръща повече внимание на качествата на въздуха в класните стаи на децата?

Ивайло Тонев от “Технократи”, един от партньорите на Националната кампания “Знаеш ли какво дишаш?” гостува на Радио София. 

Той сподели как е преминала една от срещите-дискусии за качеството на въздуха в класните стаи, която се проведе в град София и чийто партньори са Регионално управление на образованието – София град, Сдружението на директорите в средното образование в Република България, граждански организации и държавни институции: “Целта на срещата беше различни организации и институции да споделят опит, мнения и гледни точки за това какво трябва да се направи в класните стаи и как може да бъде направено за да се обърне повече внимание на това какво дишат децата в класните стаи.”

Инициативата за следене на микроклимата в класните стаи стартира в град Русе с даряването на 130 датчика за измерване на нивата на въглероден диоксид, влажността и температурата на 4 образователни институции. След срещата в столицата такъв вид датчици стартово са поставени в 51-о СУ “Елисавета Багряна”. Предстоят и множество програми, целящи оборудването на класни стаи с такъв вид устройства.

Цялото интервю по темата може да чуете тук.