Прави ли ни сънливи лошото качество на въздуха?

Съществува ли „лятна умора” или има друг виновник за нашата отпадналост на работното място или в училище?

Често не ни се работи. Заключени сме в офис или не можем да станем с часове от чина в класната стая. Потиснати. Уморени сме и се чувстваме така сякаш таванът ни натиска надолу. Успокояваме се с жегата, просто сме недоспали или през този сезон е „отпускарско”, но в действителност има по-значим фактор, който влияе на нашето будно състояние. 

Според клиничния психолог Фотка Георгиева, ние прекарваме около 80% от времето си в затворени пространства. Когато въздухът е застоял и пречи на когнитивните ни способности, на физическото и психическото ни здраве.

Признаци за лошо качество на въздуха

Според Air pro Hawaii, Можете също така да определите дали качеството на въздуха е лошо, като потърсите някои сигнални признаци. Например главоболие, симптоми на алергия, задух и умора са често срещани признаци, за които трябва да внимавате.

  1. Здравословни проблеми

Лошото качество на въздуха води до няколко здравословни проблема, които, оставени нелекувани, могат да причинят сериозна вреда на тялото ви и продължителността на живота ви.

  1. Хронично лишаване от сън

Казахте, че се чувствате уморени през цялото време, нали? Хроничното лишаване от сън е медицинско състояние, което възниква, когато прекарвате дълги периоди без нормален, здрав сън.

Въпреки че често се свързва с други състояния като сънна апнея, лошото качество на въздуха също може да бъде фактор за това състояние. Най-добре е бързо да установите причината, за да можете да вземете мерки срещу нея. 

Индекс на качеството на въздуха

Индексът на качеството на въздуха или AQI е ежедневен отчет, който ви позволява да знаете качеството на въздуха, в помещенията. Варирайки от добро до опасно, то ще ви уведоми на какво ниво се намира вашият район и какви са опасенията за здравето, свързани с него.

Според изследвания в затворените помещения, замърсяването на въздуха  е между 5 и 7 пъти по-голямо от това навън.

Когато въздухът не е свеж, помещението не се проветрява, събира се въглероден диоксид, който не се обменя. Тези фактори не са благоприятни за функционирането на мозъка. А колкото повече хора има в стаята, толкова по-бързо тя се насища с CO2 и вредни влияния като в класната стая например, залите в университета или на работното място в офиса. Голяма е вероятността да се прозяваме се и се чувстваме отпаднали в следствие на лошото качество на въздуха, който дишаме.  Замърсителите, както и вредните фактори можем да следим със специализирани сензори. Системата за мониторинг на параметрите на околната среда използва технологията на IoT (Internet-of-things).

Данните могат да се следят в реално време.

Сензорите за измерване на качеството на въздуха в затворени помещения са устройства, които могат да измерват различни параметри на въздуха, като влажност, температура, въглероден диoксид (CO2), концентрацията на прах, частици, алергени, озон, азбест и други опасни вещества. Устройствата могат да бъдат свързани със системи за вентилация, отопление и климатизация, за да оптимизират работата им и да подобрят качеството на въздуха. Сензорите предоставят информация за качеството на въздуха в помещенията и сигнализират за предприемане на действия за проветряване. 

Начини за подобряване на качеството на въздуха в спалнята

Сега, след като знаете, че лошото качество на въздуха може да е причина за вашата умора, можете да започнете да правите промени в ежедневието си, за да подобрите нещата.

Първо, трябва да подобрите качеството на съня си. Намалете до минимум разсейващите фактори, като например телевизори, и инвестирайте в затъмняващи завеси, ако те ще ви помогнат да предпазите светлината. Също така инвестирайте в чаршафи или ветрила, които ще ви накарат да се чувствате комфортно, когато спите през нощта. Инсталирането на сензор в жилището е най-лесния и ефикасен начин да проледяваме редовно състоянието на въздуха в стаите, в които прекарваме дните си у дома. Сензорите с марка MerryloT, предлагани в България от компанията qnectd са с минималистичен и изчистен дизайн и лесно могат да бъдат включени в интериора на всяка стая. LED светлина показва нивата на въглероден диоксид, температурата, както и влажността 24/7 в реално време. Устройствата са свързани с лесно за управление приложение. С инсталирането на сензори за мониторинг на въздуха, можем да определим наша собствена комфортна среда.

Филтри и пречистватели

Можете също да инвестирате в система за пречистване на въздуха. Те ще премахнат алергени като прах и мухъл от въздуха и ще ви помогнат да дишате здраво през нощта.

На първо място е превенцията

Грижата за себе си и нашето развитие, нашето физическо състояние винаги трябва да са преден план. Въздухът, който дишаме е от изключително значение, защото той може да бъде както вреден за нас така и лековит. Обучението на тази тема и дискусиите със специалисти водят до качествена превенция. Кампанията “Знаеш ли какво дишаш?” помага по-лесно да се свързваме помежду си и да се образоваме на тази тема, да се борим с вредното влияние на въздуха и да помагаме на себе си и децата си. Включи се в каузата, за да разбереш повече през платформата ТУК!