Какво е влиянието на фините прахови частици върху здравето ни?

Доцент Димитър Гугутков – директор на МБАЛ “Доверие” и Ивайло Бонев от “Техноократи” бяха гости в предаването “Директно” по Bulgaria ONAIR.

Темата на предаването бе свързана с качеството на въздуха, който дишат децата в класните стаи. 

Доцент Гугутков сподели: “Вдишването на фини прахови частици е изключително вредно за здравето на възрастните и особено за здравето на децата. Всички тези фини и не дотам фини частици, които вдишваме, са основен причинител на заболяванията на горните и долните дихателни пътища, развитие на различни алергични състояния и дори астма.”

Ивайло Бонев, като човек, работещ в системата на образованието, изказа своята позиция относно микроклимата в класните стаи: “Много често, работейки с деца в класната стая се случва да усещам липсата на кислород, застоелия въздух и прекалено високата температура. Тези фактори пречат на нормалното протичане на учебния процес.”

Всички знаем, че значението на технологиите в образователния процес е голямо – те могат да разнообразят преподаването, да помогнат за по-лесното усвояване на знанията. Но освен това, технологиите могат да се включат и в поддържането на здравословна среда за учене. Един такъв начин е инсталирането на датчици за измерването на качествата на въздуха в помещенията. Това е една инициатива на Националната кампания “Знаеш ли какво дишаш?”. Такива датчици вече са инсталирани в Русе и София, а идеята на инициаторите на кампанията е те да бъдат поставени в максимално повече образователни институции в цялата страна. Повече по темата вижте в цялото интервю във видеото.