Враца

Враца се включи в кампанията ‘Знаеш ли какво дишаш?’ за по-чист въздух в училищата

Във Враца се проведе среща дискусия от националната информационна кампания „Знаеш ли какво дишаш?“. Това е третият град, в който представители на училища и детски градини обсъждат с институциите и бизнеса възможностите за подобряване качеството на въздуха в затворените помещения.

След срещата представители на обществеността във Враца – Мартин Харизанов, Красен Кръстев и кметът на Враца Калин Каменов дариха на 20 учебни заведения първите смарт устройства, които измерват качеството на въздуха в класните стаи.

“За нас един от най-важните приоритети е децата да бъдат здрави и да се обучават в здравословна среда. Постоянният приток на свеж и чист въздух е от съществена важност за ефективното и ползотворно протичане на техния ден в училище или в детската градина. Сензорите за качество на въздуха дават възможност на педагозите да наблюдават по всяко време какво е неговото качеството в класните стаи и да бъдат спокойни, че децата учат в добра и здравословна среда. “, каза Мартин Харизанов пред zovnews.


Инициативата има за цел да повиши информираността за рисковете за здравето, криещи се зад лошото качество на въздуха. Мисията обединява усилията на обществени организации, институции и представители на бизнеса в цялата страна.


В хода на кампанията вече са инсталирани безплатно 130 сензора в три русенски училища и една детска градина. През февруари се включи и 51-во СУ „Елисавета Багряна“ в София. Устройства вече има поставени и в СУ „Хр. Г. Данов“ Пловдив, където предстои среща на 30-ти март.

„Здравето на децата е на първо място за нас“, посочи в началото на срещата кметът на Враца Калин Каменов. В дискусията се включиха още зам. кметът Петя Долапчиева, директори и представители на учебни заведения от общината.


„Целта е да създадем обществена платформа с общодостъпна информация, за да можем всички заедно да допринесем за вземането на адекватни мерки. Рядко обсъждаме качеството на въздуха в затворените помещения, макар че то е от голямо значение за здравето.“ – подчерта Христо Атанасов, визионер на кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“. Той обърна внимание на факта, че когнитивните способности на децата намаляват с 10% при лоши показатели на въздуха, а това може да повлияе върху постиженията им.


По време на срещата беше представен датчик, който може да се монтира във всяка класна стая и да измерва нивата на въглероден диоксид, температура и влажност в помещенията. При лоши показатели датчикът подава звуков сигнал, а решението е лесно – проветряване на помещението. Като се добавят и здравословните проблеми, които възникват, става ясна сериозността на проблема с лошия въздух в затворените помещения. Прилагането на мерки за енергийната ефективност може да доведе до намаляване на сметките за ток, но и до влошаване на показателите на въздуха. Затова навременното проветряване на класните стаи ще доведе до подобряване на средата, както за децата, така и за учителите, които работят с тях.

Как може да се включите в кампанията?