За по-чист въздух в училище

Замърсяването на въздуха в околната среда е тема, която ни занимава от години. За качеството на въздуха, които дишаме, когато сме в затворени помещения обаче не се говори често. Данните сочат, че замърсяването на въздуха в една класна стая, например, е от 5 до 7 пъти по-голямо от това навън. 

Христо Атанасов, един от инициаторите на кампанията “Знаеш ли какво дишаш?”, гостува в предаването “UpDate” по BloombergTV. Там той сподели: 

„Създадохме кампанията с идеята да се мери качеството на въздуха в затворени помещения на много места, идеалният вариант е навсякъде. Целите е да се създаде информираност, да се говори по темата, и учителите, и учениците да са съзнателни към това, което дишат и да подобряват средата“.

Към момента са инсталирани 130 датчика за измерване на нивата на въглероден диоксид, влажност и температура в четири образователни институции в Русе и 6 датчика в едно училище в София. Данните, които са събрани от устройствата показват, че още през втория час нивата на въглероден диоксид в класните стаи са над 2000 частици на милион при оптимални нива от 400 до 1000 частици на милион. Интересното е, че инсталирането на устройствата в помещенията създава и навици у учителите и учениците. Дори и без да има индикация за завишаване на нивата на измерваните стойности на микроклимата в помещенията, наличието на датчици напомня за необходимостта от по-често проветряване на помещенията.

Цялото интервю може да видите във видеото.