indoor air monitoring

Измерване на качеството на въздуха в затворените помещения: Защо е важно и какво можем да направим?

Докато често се концентрираме върху качеството на въздуха навън, не осъзнаваме, че въздухът в затворените помещения може да бъде по-лош от този навън. Проследяването на качеството на въздуха в затворените помещения е от съществено значение за нашето здраве.

Основните замърсители на въздуха в затворените помещения са частиците, които се генерират от дишането на повече хора в помещението, както и от излъчването на въглероден диоксид. Тези фактори могат да доведат до намаляване на енергията и концентрацията в работната среда и да имат отрицателен ефект върху здравето на хората, които работят или живеят в тези помещения.

Един от начините за контролиране на качеството на въздуха е използването на сензори за измерване на въздуха в затворените помещения. С тези сензори, може да се измерят нивата на въглероден диоксид, температура и влажност в помещението в реално време. Това дава възможност за мониторинг на качеството на въздуха 24/7.

Merrylot Air Quality CO2 monitor е един от водещите продукти на пазара, представен от IoT компанията qnectd, инициатор на кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“. Устройството предоставя решение за мониториране на качеството на въздуха в затворените помещения. Той е оборудван с LED дисплей, който показва качеството на въздуха в реално време след като устройството е махнато преди него. Също така, приложението на Merrylot Air Quality CO2 monitor позволява на потребителя да дефинира оптималните условия на въздуха в помещението си и да управлява тези условия лесно и удобно.

Едно от основните предимства на използването на сензори за измерване на въздуха е, че може да предупредят потребителя, когато нивата на въглероден диоксид са превишени.

Това позволява на хората да вземат мерки за подобряване на качеството на въздуха в помещението – да проветрят стаята или да използват по-ефективни системи за вентилация. По този начин се подобряване средата на живот с грижа за здравето и комфорта на хората, особено в работните среди, където концентрацията и продуктивността са от съществено значение.

Същевременно, наличието на вредни газове и токсични частици във въздуха може да доведе до много сериозни здравословни проблеми като алергии, астма и дори рак. Затова е от съществено значение да се гарантира добро качество на въздуха във вътрешните пространства, особено в затворени помещения, където прекарваме повече от 90% от времето си.

Използването на устройства е икономичен и екологичен вариант, тъй като те могат да помогнат за намаляване разходите за енергия и да подобрят енергийната ефективност на помещенията.

Сензорите за измерване на въздушното качество имат още много предимства. Те са лесни за инсталиране и използване, като много от тях имат и съвместими мобилни приложения, които позволяват на потребителите да следят данните за въздушното качество на техния смартфон. Потребителите могат да получат предупреждения, ако нивата на определени газове или влажността в помещението са над или под определени стойности.

Здравето на нашите деца и близките ни е важно, и затова трябва да се грижим за качеството на въздуха, който дишаме в затворени помещения. Измерването на нивата на въглероден диоксид, температура и влажност в реално време може да ни помогне да създадем по-здравословна обстановка у дома или в офиса.

Разберете как да се включите се в кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“